Support Mental Health Care Tanka Tanka
Wij zijn in afwachting van ontwikkelingen rond Tanka Tanka Psychiatric Hospital. Eind 2024 komt hier meer duidelijkheid over.
november 2018
Mijn verblijf en werkzaamheden in Tanka Tanka november 2018
Onlangs ben ik weer voor 3 weken naar Gambia geweest, waarvan ik 2 weken bijna dagelijks in Tanka Tanka heb doorgebracht om allerlei werkzaamheden te verrichten.
Om te beginnen ben ik ontzettend trots op de wondbehandeling, die nog steeds voorgezet wordt in Tanka Tanka . Inmiddels 4 jaar geleden heb ik de wondbehandeling samen met verpleger Kandeh opgestart. Er is sindsdien een wondbehandelkamer met (meestal) de benodigde materialen en 2 verpleegkundigen die zich dagelijks bezighouden met het verzorgen van de wonden van patiënten die in Tanka Tanka verblijven. En dan te bedenken dat van dit alles 5 jaar geleden niets aan de orde was.
Van de 70-90 psychiatrische patiënten die opgenomen zijn, zijn er veel die ook allerlei wonden hebben. Te denken valt aan brandwonden, bijtwonden (patiënten worden in de thuissituatie soms gestraft door hen te bijten), wonden aan enkels (patiënten zijn soms lange tijd vastgeketend met een touw of ketting om hun enkels, dit omdat familieleden in hun eigen leefomgeving vaak geen raad weten wat te doen met bijvoorbeeld agressief gedrag of psychosen, veroorzaakt door de psychiatrische aandoening van de patiënt). Door slechte hygiëne en lichamelijke verzorging kunnen soms kleine (onschuldige) wondjes snel ontaarden in grote infectieuze wonden, soms met een amputaties als gevolg.
Des te meer ben ik verheugd en trots dat daar nu aandacht en goede zorg voor is in Tanka Tanka.
Ochtendmedicatie wordt door verplegers uitgedeeld aan patiënten.
Wondbehandeling
Daarnaast heb ik tijdens mijn verblijf verschillende overleggen bijgewoond van stafleden.
Tevens heb ik samen met een verpleger van Tanka Tanka medicatie opgehaald bij de apotheek van EFTH-ziekenhuis in Banjul, dit was bijna een dag vullende bezigheid.
Met Foday, de manager, heb ik verschillende projecten besproken. Projecten die ondersteund en begeleid worden door onze stichting, zoals bijvoorbeeld de bouw van nieuwe hekken bij de mannenafdeling en de verbetering van medicatievoorziening.
Natuurlijk heb ik ook tijd genomen voor de patiënten, door even in gesprek te gaan met een patiënt, muziek te maken met elkaar of te sporten en als er wordt gevoetbald dan is het een thuiswedstrijd voor Gambia ….. tegen Nederland.
Ook zijn er momenten om te troosten, een hand vast te pakken en soms juist alleen zonder woorden te laten merken dat ik er op dat moment voor die persoon ben.
Hoe bijzonder het ook is, dat er opvang is voor psychiatrische patiënten in Gambia en dat zij daar behandeld kunnen worden binnen de beperkte mogelijkheden, het blijft schrijnend om te zien hoe moeilijk patiënten het soms hebben, wat de ziekte met hen doet en hoe zeer zij hun familie missen.
In de gezamenlijk groepsruimte is deze inspirerende tekst door patiënten op de muur geschilderd, onder begeleiding van Nederlandse studenten.
Een onlangs afgerond project van de stichting, is het plaatsen van een nieuwe accu's voor de solar panels.
Van begin af aan heb ik met mij zelf afgesproken dat ik mijn doelen heel klein houd, dat voorkomt denk ik grote teleurstellingen en het zorgt ervoor dat ik elk jaar weer wat werkzaamheden tijdens mijn verblijf daar en vanuit Nederland op afstand, uit kan voeren.
Door mijn rol als bestuurslid in de stichting, zijn mijn doelen inmiddels ook groter van formaat geworden. Toch blijft dat ene kleine doel voor mij op nummer 1 staan en dat is om in ieder geval op een dag dat ik in Tanka Tanka ben, bij minstens één patiënt een glimlach op zijn of haar gezicht te toveren en dat is me nog altijd gelukt bij één en zelfs bij vele anderen!
En dat is nou precies wat dit alles zo bijzonder maakt….
Mireille Vermeulen