top of page

Renovatie traditionele keuken

De functie van de keuken is het voorbereiden en bereiden van de traditionele Gambiaanse maaltijden voor alle patiënten van het psychiatrische ziekenhuis en medewerkers. Het kookproces wordt op een traditionele wijze gedaan, n.l. op meerdere houtvuren. Het koken in de traditionele keuken werd ernstig bemoeilijkt door een aantal oorzaken:

​​

  • Slechte rookafvoeren. (o.a. schoorstenen zijn onvoldoende hoog t.o.v. het dak van de keuken en de ommuring van het terrein)

  • Onvoldoende ventilatie sparingen in de wanden

  • Kapotte traditionele kookvoorzieningen

  • Het ontbreken van een watertoevoer en een vast aanrechtblad.

 

Hierdoor gebeurde het met zeer grote regelmaat dat het keukenpersoneel niet in de keuken aanwezig kon zijn tijdens het kookproces t.g.v. van veel laaghangende rook. Met als gevoldg dat de maaltijden niet altijd even zorgvuldig en met aandacht bereid worden voor de patiënten en het personeel. Soms moest er zelfs buiten de keuken gekookt worden. Dit was gevaarlijk voor de psychiatrische patiënten omdat er geen afscheiding was tussen de keuken en openbare ruimte waar de patiënten kunnen verblijven.

In 2021 is Stichting Bouwen Gambia gestart met de renovatie van de keuken. Onder andere is er een ventilator in de muur aangebracht, de schoorstenen zijn verhoogd en de kookplaatsen zijn vernieuwd. Daarnaast de aanvoer van water verbeterd en ook de afvoer van het water aangepast. In de 2e helft van 2021 is het project opgeleverd door Stichting Bouwen Gambia.

Daarnaast zijn ook nog nieuwe gaskookstellen en gasflessen aangeschaft en geïnstalleerd, dit is mogelijk gemaakt door een extra donatie van ziekenhuis Rivierenland Tiel. Veel dank ook aan Wilde Ganzen, Partin, Stichting Bouwen en alle andere donateurs! De koks zijn “ very happy” met de nieuwe keuken😁👍🏻

bottom of page