top of page

november 2021

Bezoek bestuursleden aan Gambia november 2021

 

Ik ben alweer een maand thuis, maar wil graag geïnteresseerden op de hoogte brengen van mijn verblijf in Gambia. Afgelopen november verbleef ik 4 weken in Gambia en had een aardig te-doen-lijstje om als bestuurslid mee aan de bak te gaan. Ik werd wat geremd door de aanhoudende hitte, mijn lijf werkte daarom ook niet altijd mee. Desalniettemin heb ik veel kunnen doen!

 

* Om te beginnen heb ik uitgebreid gesproken met Sandra van de Berg en Ilva Dantuma, beiden medewerkers van Wilde Ganzen. Het was zeker een prettige bijkomstigheid dat zij op dat moment ook voor werkzaamheden in Gambia verbleven. We hebben gesproken over lokaal partnerschap, iets waar we al geruime tijd mee bezig zijn en wat aanvankelijk erg moeizaam verliep. Een fijn bericht was dat Sandra en Ilva mogelijk een lokale partij (SAF) voor ons hebben gevonden waarmee we kunnen gaan samenwerken, een welkome positieve wending, waar ik straks op terug kom. Ik heb Sandra en Ilva een rondleiding gegeven in Tanka Tanka. Mochten we in de toekomst vaker gaan samenwerken met Wilde Ganzen dan is het zeker positief dat zij het ziekenhuis bezocht hebben en hierdoor een beter beeld van het psychiatrisch ziekenhuis.

 

*Onze mogelijke samenwerkingspartner ‘SAF’ (Support Activist’s Foundation) is een Gambiaanse stichting waarvan de oprichter Solomon Correa is. Ik heb kennis gemaakt met Solomon, een zeer vriendelijke jongeman die zich 100% inzet voor deze stichting en ook gericht is op mental health. Wilfried, mijn collega bestuurslid, kwam 2 weken later aan in Gambia en gezamenlijk hebben we wederom gesproken met Solomon. Hij heeft verteld over het ontstaan van SAF, alle werkzaamheden door vrijwilligers en hun toekomstplannen. We zijn onder de indruk van zijn verhaal en het zou goed aansluiten en aanvulling kunnen zijn op de activiteiten en doelen van onze stichting. Op uitnodiging van SAF hebben Wilfried en ik een training bijgewoond, georganiseerd en gegeven door SAF op een Sheikh Haman Secondary senior School. Het betrof een “School Mental Health Awereness-project” aan studenten in de leeftijd van 17 a 18 jaar. Wat fantastisch om dit bij deze doelgroep al onder de aandacht te brengen! Met betrekking tot een mogelijke samenwerking met SAF worden er begin het nieuwe jaar vervolgstappen gezet en gesprekken gepland. Het zou heel fijn en nuttig zijn ter plaatse vertegenwoordigers van onze stichting te hebben!

 

*De renovatie van de keuken is afgerond en ziet er erg goed uit, de koks zijn “very happy” aldus de aannemer. De manager van Tanka Tanka gaf aan dat er ook dringend behoefte was aan een gaskookstel. De tekorten aan hout wordt een steeds groter probleem, dus dan is het zeer wenselijk te kunnen koken op gas. We hebben dit kunnen realiseren met een eerder gedane donatie door Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Samen met de manager hebben we gasflessen en gaskookstellen kunnen aanschaffen. Deze zijn inmiddels ook geïnstalleerd. Heel erg fijn dat we dit hebben kunnen afronden tijdens ons verblijf in Gambia en zo ook te zien dat het geld direct goed besteed wordt.

 

*Ik heb een aantal trainingen verzorgd aan verpleging van de wondkamer. Erg leuk om te doen en het is weer zeer goed ontvangen.

 

*Ik heb uitgebreid met Omar Bojang gesproken, de manager van Tanka Tanka. De gesprekken zijn met name gericht op samenwerking, waarbij we allebei erkenden dat wederzijds vertrouwen, respect en goede communicatie belangrijke pijlers zijn. Ook mogelijke nieuwe projecten om ons op te gaan richten kwamen ter sprake. De manager gaat ons nog een overzicht aanleveren waar de prioriteit ligt om aan te pakken en wat daar voor nodig is.

 

*Met een projectmanager van IOM (internationaal Organisatie Migratie) heb ik gesproken. Zij zijn momenteel betrokken bij Tanka Tanka en op dit moment zijn zij bezig met het bouwen van een nieuwe, extra mannenafdeling, renovatie van sanitair, elektriciteit en aanschaf van bedden en matrassen. IOM heeft het streven dit in maart 2022 af te ronden. In hoeverre het IOM dit daadwerkelijk gaat realiseren en hoe hun toekomstige betrokkenheid eruit ziet is op dit moment nog onduidelijk. Dit is voor ons van belang i.v.m. onze eigen plannen en projecten gericht op Tanka Tanka. Wanneer een volgende delegatie van onze stichting naar Gambia gaat is onbekend. We proberen op dit moment zoveel mogelijk vanuit Nederland alles te organiseren, ook middels online meetings met diverse betrokkenen in Gambia. We houden jullie op de hoogte. Mochten er naar aanleiding van dit schrijven opmerkingen of vragen zijn, is er mogelijkheid om te reageren : foundationsmhctankatanka@gmail.com

bottom of page