top of page

april/juni 2022

Alweer even geleden, maar hier alsnog een overzicht van onze werkzaamheden, bevindingen en activiteiten tijdens ons werkbezoeken aan Gambia en Tanka Tanka in april en juni 2022.

 • Tijdens onze eerste ronde in Tanka Tanka waren de indrukken prima.

 • I.O.M. (Internationale Organisatie Migratie) had opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe mannenafdeling, dit is inmiddels gerealiseerd. Ook hebben zij een groot gedeelte van het gebouw laten schilderen en is het sanitaire gedeelte opgeknapt. Met het realiseren van een extra afdeling is de beddencapaciteit opgehoogd naar 150. Helaas zijn er geen extra bewakers en verpleegkundigen aangesteld om de patiënten te verzorgen en de veiligheid te kunnen waarborgen.

 • Renovatie keukenproject door ons is  afgerond, de keuken ziet er goed uit. Momenteel wordt er gekookt op hout. Als de gaskookstellen aangepast zijn, kan er ook weer op gas gekookt worden. Opdracht hiervoor is gegeven.

 • Er was regelmatig wateroverlast in de wasserij en in het sanitaire gedeelte.

 • Een dompelpomp was nodig om het water in de overloopput van de wasserij af te voeren. Deze is door ons samen met alle toebehoren aangeschaft. De loodgieter en elektricien van Tanka Tanka hebben de pomp geïnstalleerd. De pomp werkt uitstekend hebben, dit hebben we zelf nog kunnen zien.

 • De manager van Tanka Tanka gaf aan dat er grote behoefte is aan een veiliger binnenterrein van de patiënten, maar ook aan meer sport- en ontspanningsmogelijkheden.  

 • Ook in de regentijd is afvoer van water een probleem, het binnenterrein verandert steeds vaker in een grote plas. Na uitgebreid overleg zijn we in gesprek gegaan met 2 Gambiaanse medewerkers van een ontwerp-, tekenbureau om een ontwerp hiervoor te maken. In juni is de opdracht voor het ontwerp gegeven en is gemaakt gedurende ons bezoek aan Gambia in juni. Op dit moment bestuderen we het ontwerp en bekijken we hoe we hier mee verder kunnen gaan. Het realiseren hiervan wordt waarschijnlijk 1 van onze volgende projecten.

camcha gambia.jpg
20220621_102403.jpg
 • Bij een apotheker in Serrekunda hebben we diverse medicijnen aangeschaft. Met enige regelmaat is er een groot tekort aan medicatie, ook tijdens ons verblijf, waardoor patiënten onvoldoende behandeld konden worden en er een opnamestop dreigde.

 • Er hebben verschillende gesprekken plaats gevonden oa met de minister van gezondheidszorg dr. Samateh en met de manager van het hoofdziekenhuis in Banjul Horeja Saine.                                             

 • Belangrijkste gespreksonderwerpen waren medicatie-tekorten en het waarborgen van veiligheid van de patiënten en personeel in Tanka Tanka. De minister heeft een toezegging gedaan hier actie op te ondernemen, we houden vinger aan de pols hoe dit verloopt.

 • Daarnaast hebben we met diverse contactpersonen gesproken van andere Gambiaanse stichtingen zoals SAF en Yep Africa. Hierbij hebben we gesproken over samenwerkingsmogelijkheden en het uitwisselen van ervaringen en expertise. Gesprekken hierover worden vanuit Nederland vervolgd.

 • Tot slot is de opdracht gegeven aan Hans Noteboom van Gam-Solar. Hij gaat zorgen dat nieuwe batterijen voor de solar-opslag worden aanschaf en beregeningsapparatuur op de solarpanelen installeren, zodat deze veel makkelijker schoon te maken zijn. Daarnaast gaat Gamsolar ook bekijken hoe de nieuwe batterijen veilig geïnstalleerd kunnen worden en het risico op vernieling minimaal is.

 • Bij wijze van proef zijn in april een 4-tal plafonnieres geplaatst zodat er op een veilige en solide manier verlichting is in de kamers en de portalen. Dit bleek een groot succes te zijn en tijdens ons verblijf zijn nog eens 26 plafonnieres aangeschaft. Goede verlichting is essentieel voor de veiligheid wanneer het donker wordt.

20220621_101956.jpg
20220621_102122.jpg
bottom of page