top of page

april 2019

Ik ben Catharina Nicolaas en ik ben 50 jaar oud. Ik werk 33 jaar als verpleegkundige waarvan de laatste 11 jaar in de GGZ. In april 2019 ging ik voor een vakantie naar Gambia. Ik maakte kennis met de lokale bevolking en begreep al snel waarom Gambia de naam ‘the smiling coast of Africa' wordt genoemd. Gambia behoort tot de armste landen ter wereld, maar ondanks dat zijn de mensen blij en gelukkig met weinig. De gezondheidszorg is niet te vergelijken met onze goed opgezette zorgsystemen. Ik zag onderweg een bord langs de weg staan met daarop de naam Tanka Tanka, psychiatric hospital. Mijn interesse was gelijk gewekt. Tijdens deze vakantie heb ik besloten dat ik mijn dromen waar ga maken. Ik wil altijd al werken in het buitenland en mijn kennis en vaardigheden delen met anderen. Thuis ben ik op internet gaan zoeken naar meer informatie over het Tanka Tanka hospital. Ik kwam in contact met de support tanka tanka foundation in Nederland. Ik heb hen mijn ambities en plannen voorgelegd en voorgesteld dat ik zelf een bezoek zou brengen aan het ziekenhuis voor een oriëntatie en later zou laten weten wat ik mogelijk kan gaan doen.

Catharina en Foday.webp

Catherine en Foday

Lekkernijen_voor_de_patiënten.webp

Lekkernijen voor de patiënten

Samen uitdelen.webp

Samen uitdelen

In juni 2019 ging ik voor de tweede keer naar Gambia. Ik heb natuurlijk een bezoek gebracht aan het ziekenhuis. Dit was een geweldige ervaring. Ik voelde mij zeer welkom en heb leuke gesprekken gevoerd met de aanwezige staf. Ook heb ik met de manager gesproken. We hebben ervaringen uitgewisseld en ik heb al mijn vragen kunnen stellen. Na een lange rondleiding, waar ik een goede indruk kreeg van de psychiatrische zorg en gesprekken had met verschillende disciplines, heb ik met de manager gesproken over de gewenste ondersteuning van mijn kant. Ze willen graag gebruik maken van mijn kennis en kunde. Ik ga de professionals trainen in het geven van groepstherapie met als doel de opnames van de patiënten te verkorten en hen snel weer terug te zetten in hun eigen kracht. Hierdoor kunnen ze sneller naar huis om weer voor hun familie te gaan zorgen. Na een aantal uren ben ik met een voldaan gevoel vertrokken, maar niet voordat we alle patiënten hadden voorzien van frisdranken en diverse lekkernijen. Ik heb geprobeerd iedereen wat persoonlijke aandacht te geven middels het geven van een hand, een lach of een kort praatje. Ik had nog wel uren willen blijven. Met veel nieuwe indrukken, mooie plannen en vol energie vertrok in naar mijn appartement.

Eenmaal thuis ben ik begonnen met plannen maken. Zoals het er nu naar uitziet ga ik eind oktober voor drie weken naar Gambia. In de tussentijd zoek ik contact met de manager en een van de verpleegkundigen die net als ik HBO Verpleegkunde studeerde. Een man met passie en mooie ideeën die graag wil samenwerken met mij. 

 

Catharina Nicolaas

bottom of page